Hardlopen met warm weer, kleding en tips

Sporten gaat altijd door, ook in de zomerperiode. Het is altijd pittig om te hardlopen met warm weer en stiekem zou je liever het rondje over willen slaan. De tempraturen op de weerapp stijgen de pan uit en je weet dat er klotsende oksels op je staan te wachten. Maar wat als je door deze blog zoveel tips krijgt, dat je met plezier wil gaan hardlopen? Lees dit artikel dus grondig door en zet je hardloopschoenen maar alvast klaar!

hardlopen met warm weer

Tijd is je beste vriend

Als je elke dag om 14:00 gaat hardlopen, kun je dat in de zomer wel vergeten. Daar gaat een dikke vette streep doorheen. Tussen 12:00 en 15:00 staat de zon het hoogst en dat betekent dat het ook het warmste moment van de dag is. Een tip van flip: ga hardlopen tijdens zonsopgang of zonsondergang. Dan zijn de tempraturen het meest aangenaam voor jou en je lichaam. Je moet rekening houden dat de tempratuur buiten met 10 graden stijgt wanneer je gaat hardlopen. Dus wanneer het buiten 21 graden is, maak je door het hardlopen de tempratuur 31 graden.

Sportkleding, hardlopen met warm weer.

Zoals je net al kon lezen in de vorige alinea, stijgt de tempratuur met 10 graden als je gaat hardlopen. Het is dus van belang dat je je goed kleed op die tempratuur. Zo kun je het beste luchtige en korte kleding aantrekken. Denk hierbij aan een korte broek en een tanktop. Het is van belang dat je vooral lichte kledingitems draagt. Een zwaargewicht item laat je meer zweten. Hierdoor heeft je huid ook genoeg ruimte om voldoende te kunnen ademen en te kunnen afkoelen. Neem dus niet je vest of dikke trui mee, alleen als het weer dat echt toelaat. Je kunt misschien denken: ja, maar wat als ik klaar ben met rennen en het afkoelt? Dan kun je nog steeds redeneren vanuit de 10 graden regel!


Route langs het water

Nu je weet welk tijdstip je moet pakken en welke kleding je aandoet, gaan we verder met het volgende aspect van het hardlopen: de route. Het is algemeen bekend dat gebieden waar veel water te vinden is, vaak stukken koeler is dan midden op het land. Maak dus een route langs het strand of een meertje. Vaak staat daar ook een zomers briesje, ideaal om een beetje te kunnen afkoelen. Een ander goed idee is om een route te maken die langs een bos gaat. Door te rennen in gebieden waar veel schaduw is, kun je ook wat relaxter rennen.


Pauzes

Als je toch bezig bent met het plannen van je route, is het handig om naar je tijdsschema te kijken. Het is belangrijk dat je meer rustperiodes in je hardlooproute plant. Wanneer je dan een pauze neemt, doe dit dan in de schaduw of onder een brug. Daar is het gewoon stukken koeler en zorgt ervoor dat je sneller afkoelt.

Zorg goed voor je lichaam


Het warme weer betekent ook dat je huid vatbaar is om verbrand te raken. Smeer dus je lichaam in met zonnebrand. Ook al lig je niet met je volledige lichaam in de zon te bakken, tijdens het hardlopen kun je ook gewoon verbranden. Je stelt voornamelijk je schouders en je gezicht enorm bloot aan de zon. Smeer daarom juist deze lichaamsdelen goed in. Zorg ervoor dat je gebruik maakt van een hoge factor. Om de zon nog meer te blokken, kun je er ook altijd voor kiezen om een petje op te doen. Let wel op: dit kan er weer voor zorgen dat je het extra warm krijgt.

Verder is het een goed idee om een fles water in de vriezer te leggen. Hierdoor weet je zeker dat het water lekker koel is. Doe dat ongeveer twee uur voordat je gaat hardlopen. Ook kun je er voor zorgen dat je een route maakt waardoor je een keer extra langs je huis loopt. Zo kun je nog een extra drinkstop maken! Verder kun je tijdens het lopen ook nog wat water op je hoofd sprenkelen, zo blijf je zeker weten koel!

Hardlopen met warm weer, misschien in de sportschool

Als je denkt, wat een gedoe allemaal, kun je er ook altijd voor kiezen om lekker binnen te gaan hardlopen. Zo kun je vast terecht bij je sportschool en die hebben loopbanden waar je gewoon je gang kunt gaan. De sportschool is heerlijk koel en heeft geen felle zon binnen. Zo kun je gewoon je eigen schema aanhouden, ongeacht het weer.

Het is belangrijk dat je je eigen gevoel volgt. Als je lekker wil hardlopen met warm weer in de buitenlucht, zijn deze tips ideaal voor jou. Mocht je liever binnen willen hardlopen, is daar ook een optie voor. Overweeg daarom voor jezelf wat het best bij je past!

volg ons op Facebook
Tagged ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial