Wandelkleding voor elk weer. 3 lagen systeem.

Als wandelen je sport is en je dus veel wandelt heel het jaar door. Dan kom je verschillende weersomstandigheden tegen door het jaar. In de winter is het koud, in de zomer is het warm en dan heb je nog de vochtige natte dagen. En als je fanatiek wandelt loop je door elke weersomstandigheidt. Hoe kan je je dan het beste kleden. Een stappenteller om bij te houden hoeveel je loopt is natuurlijk ook leuk.

wandelkleding elk weer

De juiste wandelkleding kiezen.


Wandelkleding kan je kopen volgens het 3 lagen systeem. Daarbij wordt bedoeld onderlaag, tussenlaag en bovenlaag. Hieronder in de blog vind je informatie over elke laag.

Onderlaag wandelkleding

De onderlaag bij wandelkleding is erg belangrijk als het kouder en natter is bijvoorbeeld in de winter. Maar als je hoog in de bergen gaat wandelen kan het ook kouder zijn of als je in de sneeuw gaat wandelen. Met de onderlaag wordt eigenlijk wandel ondergoed bedoelt, de onderlaag zorgt ervoor dat je warm en droog blijft, de onderlaag voert het zweet goed af. De materialen die hiervoor geschikt zijn polyester en polypropyleen. Veel wandel thermo ondergoed is van deze materialen gemaakt. Katoen is echter niet geschikt als goede onderlaag omdat katoen vocht absorbeert en vast houd, de kleding word dan klam en dan blijf je niet droog en warm wat de bedoeling is van een onderlaag bij koud en natter weer.

Tussenlaag wandelkleding

De tussenlaag bij wandelkleding is belangrijk voor het vasthouden warmte en voor de vochtafvoer van zweet. Door de stilstaande lucht tussen tussenlaag en onderlaag of lichaam bij niet dragen onderlaag wordt de warmte vastgehouden. Dit komt door de isolerende werking. Belangrijk voor de tussenlaag is dat de stof ademt zodat het de vocht eruit laat en het moet redelijk waterdicht zijn anders gaar warme lucht snel verloren.

Kleding bovenlijf T-shirt, trui of sweater

Als je gaat wandelen bij warm weer zal je meestal een T-shirt dragen. Dit T-shirt draag je vaak zonder onderlaag. Draag geen katoen maar kies voor iets dat van polyester gemaakt is. Zorg ervoor dat het shirt wat strakker zit. Zo verdampt je zweet het snelst.

Als het kouder is dragen de wandelaars meestal wel een onderlaag. Als tussenlaag kan je een trui of sweater kiezen of iets dat wat wijder zit. Fleece kleding is uitermate geschikt als tussenlaag. Dit komt omdat door het winddichte en ademende vermogen

Kleding onderlijf wandelbroek of spijkerbroek

Een goede wandelbroek moet waterafstotend zijn en na nat weer snel weer droog worden. Dus een spijkerbroek is niet echt geschikt. Neem in plaats daarvan een broek van ander materiaal dat wel die eigenschappen heeft. Je zou kunnen kiezen voor een lange of korte broek afhankelijk van het weer

Hoofdbedekking pet of muts

Hoofdbedekking is ook wel belangrijk. Om te beschermen tegen de zon met een petje bijvoorbeeld. Of met kouder weer een muts tegen de kou.

Bovenlaag wandelkleding

De bovenlaag moet je beschermen tegen regen, wind en sneeuw daarom is het fijn als deze laag waterdicht is en ook nog ademend. Dat kleding ademend is belangrijk tegen zweet zodat je kleding niet klam of koud wordt van de zweet. Dat de kleding winddicht is kan ook wel fijn zijn, bij erg koude wind.

Waterdichte kleding:

De meeste regenkleding is wel waterdicht. Maar andere kleding kan ook waterdicht zijn. Als je opzoek gaat naar waterdichte kleding, kijk dan goed naar de eigenschappen van de kleding die je wilt kopen.

Winddichte kleding

Regenkleding heeft vaak ook de eigenschap dat het winddicht is. Kijk goed of kleding windvangers heeft achter bijvoorbeeld de rits. Je kan meestal wel zien en voelen dat de stof winddicht is. Anders moet je de eigenschappen van de kleding lezen als je het online koopt.

Ademend vermogen van de kleding.

Deze eigenschap van de kleding is ook er belangrijk voor de bovenlaag van wandelkleding. Als je opzoek bent naar wandelkleding met ademend vermogen kan je het vragen in de winkel of online kijken bij de eigenschappen van het materiaal waarvan de kleding is gemaakt.

volg ons op Facebook
Tagged ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial