Wat is pre workout?

Pre workout is een supplement dat tegenwoordig steeds populairder wordt onder sporters. Echter is het niet voor iedereen duidelijk wat dit supplement precies doet, of het gevaarlijk is en hoe het veilig gebruikt kan worden. In dit artikel gaan we hier dieper op in, zodat jij alles over pre workout te weten komt!


First things first. Pre workout kun je simpelweg zien als een sterkere koffie. Je neemt een zogenaamde scoop (lepel) uit dit supplement samen met water in. Vervolgens zul je na 15-30 minuten een boost voelen, waardoor je beter zult presteren tijdens het sporten.

pre workout

Maar waaruit komt deze boost voor?

Zoals eerder besproken is pre workout simpel gezegd eigenlijk gewoon een sterkere koffie. Dit komt door de verhoogde cafeïne inhoud. Daarnaast bestaat het supplement voornamelijk uit beta-analine en aminozuren. Dit eerste stofje zorgt ervoor dat je spieren minder snel verzuurd raken tijdens een training. Daarnaast kun je ook lichte tintelingen voelen in je handen en soms in je gezicht.


De aminozuren zijn verantwoordelijk voor meer kracht gedurende een workout, wat voornamelijk voortkomt uit het stofje taurine. Net als de beta-analine zorgen de aminozuren er ook voor dat je spieren minder snel zullen verzuren en ervaar je een betere bloed circulatie door je spieren.

Is pre workout slecht voor je?

Ja en nee. Het overgrote deel van pre workouts is veilig, aangezien deze meerdere malen getest zijn in labs. Daarnaast voldoen deze aan de HACCP- en -NVWA-richtlijnen. Echter bestaan er ook zeer krachtige of zelfs illegale pre workouts, wat het supplement door hoge doseringen gevaarlijk kan maken.


Echter hoeft dit dan nog steeds niet gevaarlijk te zijn. Zo is een pre workout pas slecht voor je indien je deze verkeerd gebruikt. Zo staat er op ieder etiket een aanbeloven inname beschreven, die je niet moet overschrijden. Daarnaast is de een meer ervaren met pre workout dan de ander, waardoor deze een sterkere variant beter aankan. Er komt dus best wat bij kijken.

Hoe bepaal ik welke pre workout voor mij goed is?

Om de optimale pre workout voor jezelf te kunnen kiezen raden we je aan rekening te houden met een aantal factoren. Deze zijn als volgt, namelijk:

  • Hoe ervaren ben ik met pre workout?
  • Kan ik goed tegen cafeïne?
  • Welke smaak lijkt mij het lekkerst?

Hoe kan ik pre workout veilig gebruiken?

Wellicht komt pre workout nu over als een heel ingewikkeld supplement om te gebruiken, maar dit is zeker niet het geval. De meeste varianten raden 1 scoop met water aan. Je zou ook eerst een ½ scoop kunnen proberen, zodat je dit rustig op kan bouwen. Mocht je hier te weinig van voelen kun je de inname weer opschalen naar een hele scoop.


Enkel als je al ervaren bent met pre workout raden we je aan om 1,5 of zelfs 2 scoops vooraf een training te nemen. Ga nooit hoger dan 3, omdat je bij zo’n extreme dosering hartkloppingen kunt krijgen. Dit wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen.


Ten slotte raden we je aan om pre workout altijd met water te nemen, zodat je het makkelijk in kunt nemen. Maar dit spreekt natuurlijk al vrij voor zich. Verder is het belangrijk om niet vlak voor het slapen pre workout te nemen. Door de hoge cafeïne dosering kun je wellicht moeilijker in slaap vallen.

Waar kan ik pre workout het beste kopen?

In principe is er geen algemene beste pre workout. Zo reageert ieder individu anders op een pre workout of vind de ene een bepaalde smaak lekkerder dan de ander. Je zult dus zelf moeten testen welke je fijn vind. Wel kun je je verdiepen in de ingrediënten, zodat je een beter beeld hebt van de verschillen per aanbieder.


Zelf zijn wij vrij positief over het opkomende merk Train and Gain nutrition. Zo omschreven sommigen atleten dit als de beste pre workout. Echter is de ‘beste’ pre workout voor iedereen dus anders, maar dit vinden wij een betrouwbare aanbieder.

volg ons op Facebook
Tagged , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial