Wat is suppen?

Suppen (Stand up paddle)

Steeds meer mensen hebben zin in een actieve zomer en dat kan als je denkt aan suppen. Suppen staat voor stand up paddle. Je zou het kunnen zien als een combinatie tussen kanoën en surfen. Je staat namelijk tijdens het suppen rechtop op een soort van surfplank. Je gebruikt een lange peddel als je vooruit wil komen. Het is een sport die zijn oorsprong vindt in Hawaii. Maar in Nederland is het de laatste jaren ook sterk in opkomst en daarom is het de moeite waard om er ook meer over te weten te komen. Je zou ergens een sup kunnen huren en dan les volgen, zo kun jij ook deze zomer weer volop genieten op het water.

Hoe leer je suppen?

Sommige mensen denken dat suppen erg moeilijk is, maar dat valt wel mee. Het gaat er om dat je je balans vast kunt houden en je moet ook genoeg kracht hebben in je armen (om te peddelen). Maar of dat eenvoudig gaat hangt ook af van welk supboard je hebt. Je hebt namelijk diverse opties daarin, zo heb je een board voor beginners en die kun je herkennen omdat ze vrij breed zijn. Dit wil ook zeggen dat hij daardoor erg stabiel in het water ligt. Het gevolg is dat de kans om weer om te vallen in het water kleiner is. Suppen zelf is dan niet zo moeilijk maar het is wel fijn om te weten hoe het werkt en wat de juiste technieken zijn. Daarom wordt toch vaak het advies gegeven om een les te volgen. Daar leer je dan ook meer over de juiste houding en dan kan het oefenen beginnen.

Supboard nodig, maar welke?

Een supboard kopen, dat is ook wel een ding op zich. Waar moet je dan op letten? Je hebt veel soorten dus een paar tips waar je aandacht aan moet schenken:

  • Ben je beginner? Ga dan op zoek naar een beginners board en deze zijn extra breed zodat je stabieler ligt op het water en een minder grote kans hebt om op te vallen.
  • Als je plannen hebt om ook te windsurfen dan kun je een board kiezen waar die optie bij aanwezig is (waar je dus een zeil aan vast kunt maken).
  • Ga na wat jouw doel is bij het suppen, aan de hand daarvan kun je namelijk het beste een sup board kiezen wat bij je past.
  • Er bestaan opblaasbare en harde supboards, ga op een rijtje zetten wat de voordelen en nadelen zijn per soort en kijk dan of dat wellicht wat voor je kan zijn.
  • Bekijk online het complete aanbod zodat je een beeld hebt van wat er kan en dan zie je ook het budget. Bereken dan wat jij er maximaal aan uit kunt geven en ga dan op zoek naar jouw sup board. Je kunt ook kijken of dat er elders een leuke aanbieding te vinden is.
  • Vraag advies aan een expert zodat je zeker weet dat je een board kiest wat bij je past.

Suppen en veiligheid

Als je gaat suppen dan ben je heerlijk op het water te vinden en dat vinden veel mensen erg aangenaam en zeker als het zonnetje ook schijnt. Maar je moet je er wel bewust van zijn dat het nooit zonder risico is. Veilig suppen moet daarom bovenaan je lijstje staan en je moet dan ook goed opletten wat je gat doen en ook goed voorbereid zijn. Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden zoals de temperatuur van het water, maar ook de stroming en natuurlijk het weer. Wanneer het heel warm is kan het wel fijn zijn op het water, maar als ze onweer aangeven dan moet je natuurlijk niet het water op gaan. Let ook goed op wanneer er op het water veel vaar verkeer is. Dat zal namelijk golven als gevolg hebben en dat kan weer een risico zijn voor jouw veiligheid op het water. Waar je ook aan moet denken is dat je goed moet kunnen zwemmen als je gaat suppen. Als je dat niet goed kunt is het beter om een zwemvest te dragen. Een wetsuit is ook een aanrader en zeker als het wat kouder is. Het is wel fijn op het water als de zon

schijnt, maar je moet er wel aan denken dat je dan op het water juist extra snel kan verbranden. Bescherm je huid daarom ook goed, zonnebrand dragen met hoge factor is van groot belang en eventueel lange kleding aandoen zodat je huid beter wordt beschermd. Doe ook sowieso iets op je hoofd zodat je geen zonnesteek op kan lopen want dat kan op het water erg snel gaan.

Tips bij het suppen

Er zijn nog een paar tips die je wel kunnen helpen als je gaat suppen. Lees ze op je gemak door en geniet dan van deze mooie activiteit:

– Een goede workout is belangrijk. Je gaat zo goed als je hele lichaam gebruiken tijdens het suppen. Je zal het dan ook wel na een dag merken als je volop aan het suppen bent geweest, met name aan je buikspieren en armspieren. Bouw het daarom langzaam op zodat je goed kunt oefenen en je lichaam er ook aan kan wennen.

  • Ga eens goed na waar je kunt en mag suppen in Nederland.
  • Kies een paar mooie plekken waar je kunt suppen en geniet daar met anderen samen.
  • Tijdens het suppen neem je vaak ook het een en ander mee. Je hebt dan een waterdichte tas nodig, daarin heb je vaak een droog setje kleding en een dunne handdoek. Je zou ook je telefoon mee kunnen nemen, als er wat is kun je met iemand contact leggen en daarom is een waterdicht hoesje dan ook van belang.

Op deze manier kun je veilig op pad en kan het sup avontuur voor jou beginnen. Bereid je daarom ook goed voor en geniet van dat moment in de natuur, ook in eigen land.

volg ons op Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial